SHARE THIS

This project, set in the city of Babahoyo in Ecuador, attempts to address the fast-growing population demands of one of its many suburban neighborhoods. The architects, aiming to set a precedent for future builds, focused on the use of simple, readily available materials.

Social House Project - Natura Futura Arquitectura - Ecuador - Exterior Front - Humble Homes

The project has been dubbed “House for Someone Like Me”. The work was carried out on the behalf of the owner, a young entrepreneur and mother of two, who manages her own business selling fruit and vegetables in the city center. She contacted a local firm, Natura Futura Arquitectura, to design a small but functional home for her and her family.

Social House Project - Natura Futura Arquitectura - Ecuador - Kitchen - Humble Homes

The house is set on a plot measuring 23-by-66 feet (7-by-20 meters). The construction materials make use of basic typologies, but are arranged in such as way as to form a unique aesthetic (like the brickwork pattern seen to the front of the property).

Social House Project - Natura Futura Arquitectura - Ecuador - Living Area - Humble Homes

The main structure of the home is constructed mainly from masonry block and bricks. Doors and windows were finished in a mix of wood and metal. In terms of layout, the house is split up into two main sections: the public living areas, containing the living room, kitchen and dining area; and the private living areas, composed mainly of the bedrooms and bathrooms.

Social House Project - Natura Futura Arquitectura - Ecuador - Exterior Back - Humble Homes

The main living area features a series of folding doors that allow it to be opened up to the rear garden. According to the architects, the aim was to create a “connective space that converges in different activities”. All told, the two bedroom house contains a total of 915 square feet (85 square meters) of living space.

Social House Project - Natura Futura Arquitectura - Ecuador - Floor Plan - Humble Homes

From the architects: “The composition of the enclosure seeks to establish, through the visual relationship generated by the openness, the sense of belonging, security, community, confidence, and care, encouraging good-neighborly relations. The result is an architecture that encourages the what reflects on its social role on needing communities.”

For more small houses check out Zen House, a home for a Buddhist family in Vietnam. Or, Sleep and Play by Ruetemple, a space designed for kids and adults alike. See all small houses.

Via DesignBoom
Photos: Natura Futura Arquitectura